draagarm volkswagen up

Elke auto heeft een draagarm. Ja, ook de draagarm Volkswagen Up heeft een belangrijke functie. Een auto bestaat uit letterlijk duizenden onderdelen maar weinig zijn zo belangrijk als de draagarm. En toch weet de leek vaak niet wat dit onderdeel is, laat staan waar het voor dient. 

De draagarm:

  • verbindt de carrosserie en de ophanging;
  • is een grote, metalen constructie in het midden van de wagen;
  • is massief en gaat vaak een leven lang mee.
draagarm volkswagen up

De basis van de auto

Als je auto een lichaam was, zou de draagarm het skelet zijn. Deze massief stalen driehoekige constructie is waar de rest van de auto omheen is gebouwd. De wielen zitten eraan vast, maar de rest van de auto ook. Die twee moeten met  elkaar verbonden zijn, maar dat is heel lastig. Er komt namelijk bij het rijden een gigantische kracht vrij. Die kracht wordt allemaal opgevangen door de draagarm. Het is dan ook daarom dat het zo’n groot en sterk onderdeel moet zijn: anders valt de auto binnen de kortste keren uit elkaar.

De draagarm vervangen

Het is de bedoeling dat de draagarm van een auto een leven lang meegaat. Dat is echter niet altijd het geval. Hoe groot en sterk dit onderdeel ook is: het is soms aan vervanging toe. Daarvoor moet de auto op een brug staan. Dat is een machine waarmee je de auto kunt verhogen op de juiste manier, zodat een monteur erbij kan. De draagarm verwijderen doe je niet zomaar dus dit moet je echt overlaten aan een monteur bij een gekwalificeerde garage. 

Wat kost dat?

Je wil natuurlijk weten of het de moeite waard is om de draagarm te vervangen. Dat wil zeggen: is het misschien goedkoper om de auto total loss te verklaren? Afhankelijk van het voertuig, de assen en de garage kun je uitgaan van ongeveer 400 tot 700 euro. Dat kan bij specifieke modellen echter ook veel meer zijn.