Trekker

Wil je de hort op met je trekker? Dan heb je een trekkerrijbewijs T nodig. Als je je auto- of vrachtwagen rijbewijs vóór 1 juli 2015 hebt behaald of beschikt over een trekkercertificaat, dan gelden er bepaalde overgangsregelingen. Het trekkerrijbewijs is verplicht voor als je de openbare weg op moet met een tractor, landbouwvoertuig of bosbouwtrekker. Dit geldt tevens voor een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) dat aan de voorkant breder is dan 1.30 meter, bijvoorbeeld een treintje, veewagen, landbouwmachine of SRV-wagen.

Een trekkerrijbewijs is niet nodig wanneer je enkel over eigen wegen en paden rijdt.  Je hoeft ook geen rijbewijs T te halen als je een MMBS bestuurt die aan de voorkant smaller is dan 1.30 meter.

trekker rijbewijs

Het praktijk en theorie examen

Om theorie examen voor het trekkerrijbewijs te mogen doen moet je logischerwijs de stof goed uit je hoofd kennen. Bij rijscholen zijn theorie cursussen mogelijk, maar zelfstudie met behulp van (online) lesmateriaal is evenwel goed te doen. Het theorie examen voor het trekkerrijbewijs behandelt afzonderlijk twee onderdelen, namelijk: verkeersregels en verkeersinzicht en voertuigkennis. Het theorie-certificaat is slechts één jaar geldig, dus het is zaak om op tijd te beginnen met je praktijkopleiding. Wanneer je 16 jaar oud bent mag je starten met de praktijkopleiding voor het trekkerrijbewijs. De praktijkopleiding mag je invullen zoals je zelf wilt, je kunt zelfs een spoedopleiding volgen. De opleiding houdt rijlessen op de openbare weg in, uiteraard de bijzondere verrichtingen en ten slotte het praktijkexamen.

Het praktijkexamen is het ultieme moment om te bewijzen dat je in staat bent om de tractor onder alle verschillende omstandigheden te besturen. Als je hierin slaagt, ontvang je het trekkerrijbewijs en kun je officieel de weg op met je trekker! Wees je ervan bewust dat de verklaring van het CBR drie jaar geldig is.