Heeft iemand in uw omgeving aangegeven dat hij of zei een drugsverslaving heeft? Of heeft diegene dit niet zelf gezegd, maar heeft u dat idee? Omgaan met een verslaving en eventueel afkicken is natuurlijk enorm moeilijk, maar steun van vrienden en familie kan heel veel helpen in dit proces. Daarom zetten wij een aantal dingen op een rij waarin u uw geliefde kunt helpen.

Praat met hem of haar

Ten eerste is het goed om met uw vriend of vriendin te praten. Heeft hij of zij niet zelf aangegeven een verslaving te hebben, maar heeft u dit idee? Probeer dit dan eens voorzichtig op te brengen, eventueel samen met iemand anders die door uw geliefde vertrouwd wordt. Heeft hij/zij wel zelf aangegeven een verslaving te hebben? Biedt dan in eerste instantie vooral een luisterend oor! Een verslaving onder ogen zien is een enorme stap en erg belangrijk in het traject om van de verslaving af komen, dus laat diegene gewoon vertellen, zonder daar over te oordelen.

drugsverslaving

Maak een plan van aanpak samen

Heeft uw vriend of vriendin aangegeven graag van zijn of haar verslaving af te willen? Dat is natuurlijk al een grote stap, maar het daadwerkelijk afkicken is natuurlijk niet zomaar iets. Het kan daarom enorm helpen om samen met uw dierbare te gaan zitten en een plan van aanpak te maken. Denk bijvoorbeeld samen met hem/haar na over waarom hij/zij af wil kicken. Wat is de motivatie hiervoor? En wat voor doelen heeft hij of zij voor zich? Zorg ervoor dat u deze redenen en doelen samen opschrijft. Wanneer het in de toekomst dan eens lastig is om het vol te houden, zou het kunnen werken om hiernaar terug te kijken.

Zoek samen passende hulp

Als laatste kunt u ook meehelpen bij het zoeken naar passende hulp. Over het algemeen is het enorm lastig om zelf van een drugsverslaving af te komen, dus er is een grote kans dat professionele hulp het beste werkt. Zoek samen eens rond naar verslavingsklinieken, en vraag eventueel meer informatie aan over een aantal plekken. Daarnaast zou u – als uw naaste dit wil – mee kunnen naar een kennismaking of intake bij een afkickkliniek.

Bent u op zoek naar een afkickkliniek? Kijk dan eens op connection-sggz.nl.