Ademhalen gaat vanzelf, de hele dag door. Daar hoeven we gelukkig niet over na te denken, net zoals dat we er niet over na hoeven te denken dat ons hart blijft kloppen. Om te ontspannen met ademhalingsoefeningen is het wel belangrijk om je bewust te zijn van je ademhaling.

De kunst van het ademhalen

Door regelmatig te oefenen met je ademhaling, bijvoorbeeld tijdens het mediteren of als je tussen de bedrijven door even wilt ontspannen wordt het een onderdeel van je dagelijkse routine.

Waar moet je dan vooral op letten:

  • Forceer je ademhaling niet, probeer mee te gaan met het ritme van je lichaam.
  • Haal niet dieper of sneller adem dan je normaal gewend bent.
  • Blaas je longen niet helemaal leeg.
  • Adem door je neus.
  • Haal adem vanuit je buik; als je buik meebeweegt met de ademhaling doe je het goed.

Eenvoudige ademhalingsoefening

Wil je leren ontspannen met ademhalingsoefeningen, dan is het advies om eenvoudig te beginnen met deze oefening. Hiervoor ga je in een gemakkelijke houding zitten. Haal 5 minuten lang rustig adem met een buikademhaling.

Dit doe je door via de buik in te ademen en uit te ademen door de onderbuik in te trekken. Probeer zoveel mogelijk door je neus in en uit te ademen. Haal diep en langzaam adem, en probeer de adem steeds 20 tellen in te houden (zonder krampachtig te doen).

Ademhalen en meditatie

Wanneer je tot rust bent gekomen, is dit een mooie basis voor een meditatie. Er zijn verschillende manieren om te mediteren, waarbij je gebruik kunt maken van het visualiseren van een fijne plek, het luisteren naar mooie muziek of een geleide meditatie.

Minder bekend is misschien wel een meditatie voor de chakra’s. Hiervoor zet je het lichaam in een bron van warm en helder licht, terwijl je de chakra’s één voor één gaat visualiseren. Kies bij elke chakra een bloem die je mooi vindt en bij de chakra past. Adem naar de dichte bloemknop toe, zoals bij de buikademhaling. Kijk goed hoe de bloem open gaat. Op deze manier ga je alle chakra’s af tot ze allemaal open staan. Geniet hier even van en sluit de chakra’s daarna op dezelfde manier. Eindig deze meditatie door een paar keer diep adem te halen en je lichaam weer rustig in beweging te brengen.